Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE] Jak ocenianie mój komputer ?

Mumia57

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam chciałem zapytać jak ocenili byście mój komputer.

Procesor: 2x Intel Xeon X5650 Six Core, 4Ghz (12 Core x 4,2Ghz)

Ram: 24 GB DDR3 2000Mhz Kingston HyperX Triple Channel

Karta Graficzna: Quad SLI Nvidia GeForce GTX 590

Dysk: 2TB Barracuda XT SATA3 64 MB Cache

System Operacyjny: Mac OS X Snow Leopard

Łącze Internetowe: 1Gb/s

Pozdrawiam.

Opublikowano

Chłopie ile ty za to zapłaciłeś?

Łącze Internetowe: 1Gb/s

Pozazdrościć

Procesor: 2x [url=""][color=#0000FF ][b][u]Intel[/u][/b][/color][/url] Xeon X5650 Six Core, 4Ghz (12 Core x 4,2Ghz)

To jest najnowszy?

Jeżeli ty nie masz szacunku do mnie,ja go nie mam do Ciebie

Opublikowano

Procesor najnowszy z serii "Intel Xeon E7" (z tego co mi wiadomo)

dla podkreślenia są to 2 takie same procesory na jednej płycie głównej .

Co do internetu to nie wiem jak to jest dokładnie rozwiązane ale to jest internet z firmy w jakiś sposób nie znany dla mnie przekierowane do mnie do domu .

Opublikowano

Głupio zrobiłeś. Mogłeś zrobić z 1 2600k i kręcić. Poza tym quad z 590 nie jest rozsądny. Lepiej było brać radka bo jak są mikro przycięcia to są mniejsze. Z resztą wyszło by taniej. BTW jak używasz kompa do serwera to 7.5/10 bo mało ramu a jak do gier to karny kutas bo przepłaciłeś 4/10. Gdzie kupujesz neta i ile płacisz ? 12 rdzeni w grach **uja daje bo jak narazie mało gier wykorzystuje więcej niż DWA rdzenie. Jak nie masz LC toś szaleniec. Taki sam efekt W GRACH miałbyś na i7 2600k z 2x HD 6990. Lepiej było by wydać 7k niż 20k bo wtedy miał byś jeszcze na piwo, rower i na 3xMonitory 24" i eyefinity

Opublikowano

No poczytałem z uwagą to co tutaj napisałeś , W szczególności zwróciłem uwagę na ostatnie zdanie , otóż nie wydałem 20k , po co mi rower , oraz 3x monitor 24" . Skoro to jest Imac i mam monitor 30" , a podpiąć jeszcze kilku się chyba nie da pod tym systemem operacyjnym . Co do zastosowania mojego komputera to jest on poczęci do drobnych prac , internetu , gier .... (nie jest to żaden serwer tylko poprostu moj prywatny sprzęt)

Opublikowano

@ 2x UP

Silnik Frostbite 2 wykorzystuje już 4 rdzenie o_O Taka ciekawostka.

Zamiast gtx590 mogles radka 6990. Zaoszczędziwszy troche kasy masz 3 monitory (lub 5) w tej technologi AMD. Eyefinition(?)

Widać ze komputer ( a moze raczej dedyk?) jest do serwera, poniewaz ma maca.

Opublikowano

No coorvah przepłacił

Asus Maximus IV Extreme-Z

i7 2600k

2x HD 6990

16GB ram

LC

3x 24''

zasilacz 1200W

Później podam dokładniej części ale znam gościa co ma 6990 i 6950@6970 na 3 monitorach i5 2500k i eyefinity i zajebiście to wygląda. Zapłacił bodajże z monitorkami 10 k :)

Ma jeszcze zajebistą myszkę R.A.T 9 bodajże klawę CYBORG`a i kierę z audi i zajebiście to wygląda

Opublikowano
Zamiast gtx590 mogles radka 6990. Zaoszczędziwszy troche kasy masz 3 monitory (lub 5) w tej technologi AMD. Eyefinition(?)

Jednka nie jestem przekonany co do Radeonów , Monitor mam jeden 30"

No widać że parametry komputerka są spore , może nie jest to najlepszy sprzęt ale jak już pisałem nie jest to żaden dedyk czy co kolwiek w tym rodzaju jest to poprostu mój prywatny sprzęt , do drobnych prac , internetu , gier ....

Komputerek posiada Mac OS z racji że jest to Imac troszkę zmodyfikowany , i raczej nie da rady niczego innego tam zainstalować .

Opublikowano

Wolałbym 3x 24'' niż 1 30"

Kurwa 2 raz tłumaczę. NV kolor zielony. Kojarzy się z ogórkiem. Ogórek może i dobry ale zaraz go wpieprzysz i się nie najesz. AMD czerwony. Ziemniak. Ziemniak może mniej smaczny lecz starczy na dłużej i się nim najesz.

AMD kopie dupę NV na dużych rozdziałkach. Szczerze ! Wolałbym P2X4 955 BE i HD 6950.

Opublikowano

Zaprzeczasz sam sobie.

Komputery na serwer nie mają kart graficznych.

Nie produkują imaców z takimi podzespołami.

Komputery na serwer stoją na własnym kernelu.

Komputer do gier nie jest na macu

Komputer do gier nie ma takich podzespołów.

Ogółem dam 3/10, bo nie nadaję się jako ani serwer, ani jako do gier.

Ale weźcie, nie tak mocno.

Opublikowano
Komputery na serwer nie mają kart graficznych.

Pisałem kilka krotnie że nie jest to serwer

Nie produkują imaców z takimi podzespołami.

Z początku był słabszy i to bardzo , ale zostało zastosowanych kilka przeróbek

Komputer do gier nie jest na macu

Nie pisałem że komputer jest typowo do gier , tylko do pracy , internetu a tylko sporadycznie do gier .

Komputer do gier nie ma takich podzespołów

to samo co wyżej

Oczywiścię szanuję wszystkie wypowiedzi .

Opublikowano

@ 2x UP

Silnik Frostbite 2 wykorzystuje już 4 rdzenie o_O Taka ciekawostka.

Pod serwery zazwyczaj linuxa się stosuje.

Co wy macie wgl z tym dedykiem? Nigdy takiego sprzętu nie widzieliście i od razu dedyk o.O

Mylicie pojęcia.. Komputer z duża ilością ramu i procesorem xx rdzeniowym to nie zawsze dedyk.

Po co mu 3 monitory 24' skoro (może?) lepiej gra mu się na 30', poza tym na macu nie odpali większości gier.

A może nie ma tyle miejsca? Pomyśl.

No coorvah przepłacił

Asus Maximus IV Extreme-Z

i7 2600k

2x HD 6990

16GB ram

LC

3x 24''

zasilacz 1200W

Później podam dokładniej części ale znam gościa co ma 6990 i 6950@6970 na 3 monitorach i5 2500k i eyefinity i zajebiście to wygląda. Zapłacił bodajże z monitorkami 10 k :)

Ma jeszcze zajebistą myszkę R.A.T 9 bodajże klawę CYBORG`a i kierę z audi i zajebiście to wygląda

Przepłacił przepłacił.. Jak go stać to niech sobie tysiąc nawet takich kupi.

Komputerek posiada Mac OS z racji że jest to Imac troszkę zmodyfikowany , i raczej nie da rady niczego innego tam zainstalować .

Da rady zainstalować inny system na macu, ale czy to ma sens? Płacić tyle kasy za maca, a potem wgrywać win?

@top. Sprzęcik zaisty.. Istny pogromca... prądu. :P

EMPTY :C

Opublikowano

@UP Chyba najlepszy jak dotąd komentarz / ocena .

Da rady zainstalować inny system na macu, ale czy to ma sens? Płacić tyle kasy za maca, a potem wgrywać win?

Dokładnie nie ma to sensu , zapłaciłem sporo aby mieć fajnego Macka a teraz miał bym zainstalować np. Win 7 , poza tym jak by to wyglądało uruchamiasz Apple a tutaj Windows 7 , zresztą Mac OS jest bardzo szybkim systemem .

poza tym na macu nie odpali większości gier.

Są małe problemy z odpaleniem większości gier normalnie , bez różnego typu modyfikacji patchy się nie obejdzie , pozatym Mac OS nie jest w dużym stopniu przeznaczony do grania .

@top. Sprzęcik zaisty.. Istny pogromca... prądu.

Co do Pogromcy prądu , to stosunkowo nie wiele zużywa energii , jest jakaś tam technologia Eco ...

Opublikowano

Spoko że eyefinity zajmuje tyle miejsca że jeszcze na biurku z ikei za 50 zł zmieścisz myszkę, klawę, kierownice i starczy miejsce na np zrobienie lekcji.

:)
Opublikowano
Dokładnie nie ma to sensu , zapłaciłem sporo aby mieć fajnego Macka a teraz miał bym zainstalować np. Win 7 , poza tym jak by to wyglądało uruchamiasz Apple a tutaj Windows 7 , zresztą Mac OS jest bardzo szybkim systemem .

A po co Ci MacOS jak to głupi system, tylko dla fanboy'ów Apple? Do takiego komputera, to albo Linux albo Windows :O

Ale i tak wydaje mi się, że to zwykła prowokacja.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano
A po co Ci MacOS jak to głupi system, tylko dla fanboy'ów Apple

Mac OS nie jest głupim systemem operacyjnym ,a jest on bardzo fajnie zrobiony , to nie moje pierwsze urządzenie marki Apple .

DOSTAŁEM WYSTARCZAJĄCA LICZBĘ ODPOWIEDZI , OCEN ORAZ KOMENTARZY , TEMAT MOŻNA SPOKOJNIE ZAMKNĄĆ .

ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI SERDECZNIE DZIĘKUJE , A WSZYSCY KTÓRZY SIĘ WYPOWIEDZIELI DOSTAJĄ "LUBIĘ TO"

POZDRAWIAM.

Opublikowano

Mumio. Sprzęt dobry. Przez jeszcze dłuuuuuuugi czas pociągnie wszystko, jednakże można było by kupić w takiej wydajności 2x taniej :)

Dla mnie bezsens, ale co mnie to. Twoja kasa

Opublikowano

hehe, jako system wybrałeś świetnie, jest o wiele wydajniejszy niż windofsopodobne wytwory microsoftu

z opisu wynika raczej że to jak stacja robocza dla grafika albo do obróbki audio-video

zresztą jak trzeba windowsa zawsze można go uruchomić bez problemu bez żadnej emulacji jako aplikacje okienkową :)

prywatnie, pieniądze wywalone w błoto jeśli się ma na nim tylko grać, używać pakietów biurowych albo przeglądać internet

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@UP

Rozumiem ale to nie jest komputer przeznaczony do grania (no może sporadycznie) , pisałem że do drobnych prac itd...

Mówiąc to chodź mogło tak brzmieć nie chodziło mi o "Pakiety Biurowe" ...

Jednak o coś w tym stylu co ty napisałeś powyżej , pozwolę sobie zacytować "Stacja robocza dla grafika albo do obróbki audio-video" (a przynajmniej czegoś w tym rodzaju)

@UP,UP

Wiem jednak takiego sprzętu właśnie potrzebowałem , a powiem ci też że za części nie dałem wiele więcej od tych co ty podawałeś :).

---------

"LUBIĘ TO" Zostanie dodane wszystkim którzy nie dostali w miarę możliwości jutro ponieważ skończył się limit .

Opublikowano

@UP

Od zawsze po prostu używałem firmy Nvidia , i nigdy mnie nie zawiodła .

Zapomniałem dodać że posiadam jeszcze coś takiego jak "Nvidia GeForce 3D Vision Kid" + okularki 3D

Opublikowano

Prr szalony. Zaposiadasz LC czyś sadomaso dla uszu i na powietrzu lecisz( w co wątpie) ?

Jestem zielona w tym temacie ale interesuje mnie co znaczy ten skrót który napisałeś "LC"

Mumia masz max lubię to , wiesz za co dzięki wielkie :)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...